Terwijl verplicht telewerken weer op tafel ligt, zitten bedrijfslunches op 70% van hun niveau van voor de pandemie

 

Terwijl verplicht telewerken weer op tafel ligt, zitten bedrijfslunches op 70% van hun niveau van voor de pandemie

Sinds het overlegcomité van 26 oktober is het aantal bedrijfslunches wel al met 12% gedaald

Naar aanleiding van het overlegcomité van vandaag heeft Localimus, de Belgische startup die een digitaal bedrijfsrestaurant heeft ontwikkeld, de trends in de externe bedrijfsrestauratie in kaart gebracht. Wat blijkt: bedrijfslunches via externe traiteurs draaien op ongeveer 70% van het niveau van voor de pandemie. In maart 2020, wanneer de lockdown werd afgeroepen, merkte Localimus een daling van meer dan 90% van het aantal bestelde maaltijden. 

Localimus berekende de trends op basis van de bestellingen bij de digitale bedrijfsrestaurants van haar klanten. Om de huidige tendensen te vergelijken met die van voor de pandemie, maakte de startup gebruik van een geanonimiseerde database van klanten aanwezig voor de crisis en nu. De cateringoplossing van Localimus wordt voornamelijk gebruikt door bedrijven met meer dan 100 werknemers. Het bedrijf beheert de bestellingen van 70.000 werknemers en doet beroep op een netwerk van zo’n 130 externe traiteurs. 

Impact van de beslissingen

In februari 2020, net voor de lockdown, stelde Localimus een recordaantal bedrijfslunches vast. Na 18 maart daalde het aantal bestellingen van de ene dag op de andere naar iets minder dan 9% van het normale dagelijkse gebruik. “Tijdens de strenge lockdown kwamen onze gebruikers alleen maar uit essentiële sectoren, zoals de farmaceutische sector”, verduidelijkt Morgan Vanderelst, oprichter van Localimus. Vandaag merkt Localimus gemiddeld zo’n 70% bestelde lunches vergeleken met de periode voor de pandemie. 

Afgelopen maand zag Localimus het aantal bestellingen van bedrijfslunches zelfs stijgen tot 84% van hun pre-corona niveau, maar dat getal is ondertussen al gezakt sinds het overlegcomité van 26 oktober. “We zien quasi onmiddellijk de impact van de genomen beslissingen op het telewerken. Het aantal bestelde lunches is bijvoorbeeld al gezakt met 12% sinds eind oktober”, verduidelijkt Morgan. 

Harde tijden voor sommige traiteurs

Vandaag doet Localimus beroep op zo’n 130 lokale traiteurs om zijn klantenbestand te voorzien van middaglunches. Voor de crisis waren dat er nog zo’n 150. “Sommige traiteurs uit ons netwerk hebben helaas de handdoek in de ring moeten gooien. Paradoxaal genoeg hebben andere traiteurs hun omzet het afgelopen jaar kunnen verhogen omdat ze klanten van collega’s die hadden besloten tijdelijk te sluiten, hebben overgenomen”, voegt Morgan toe.  

Smos hesp en kaas niet van de troon te stuiten

Om toch op een positieve noot af te sluiten: Localimus analyseerde een sample van 1.879 bestellingen uit september 2021 om een top drie op te stellen van de populairste middagmaaltijden. Hieruit blijkt dat de smos hesp en kaas met voorsprong de meest bestelde lunch is (9,8% van de totale bestellingen), gevolgd door de (iets) gezondere Caesar salad (5,2%). De sandwich americain sluit de top drie af met 4,6%. 

Over Localimus

Localimus is een jong, snelgroeiend Belgisch bedrijf dat een 100% digitaal bedrijfsrestaurant heeft ontwikkeld. Dankzij de innoverende oplossing kunnen bedrijven hun werknemers een snelle, complete en gevarieerde lunch aanbieden. Localimus regelt het volledige cateringproces, van bestelling tot betaling, met inbegrip van het beheer van de traiteurs en de organisatie van de menu’s.

Localimus pleit voor een lokale, gevarieerde en duurzame catering, en brengt bedrijven rechtstreeks in contact met lokale traiteurs. De in 2013 opgerichte onderneming uit Bergen/Mons groeit met 120% per jaar en heeft nu meer dan 150 klanten onder de grootste bedrijven. Voor meer informatie: https://www.localimus.com/