Shaping haalt 20 miljoen euro op voor maatschappelijke startups

Shaping Impact Group logo

Shaping Impact Group haalt 20 miljoen euro op voor maatschappelijke startups

Het derde impact-investeringsfonds van Shaping Impact Group investeert in maatschappelijke startups die bouwen aan een betere toekomst voor mens en samenleving.

De duurzame maatschappelijke innovatiegroep Shaping Impact Group kondigt vandaag aan dat ze haar derde fonds met een kapitaal van €20 miljoen in oktober zal afsluiten om te investeren in maatschappelijke startups. Met het impact-investeringsfonds SI3 Fund komt het totale beheerde kapitaal (AUM) van de groep op €47 miljoen. Tot de belangrijkste investeerders in dit fonds behoren onder meer Piet Colruyt van de supermarktketen Colruyt, duurzaam family office VP Capital van de familie Van Puijenbroek, Karel Cardoen van autosupermarktketen Cardoen, Bernard Meeûs van duurzaam energiebedrijf Alco Group en ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV).

Het opgehaalde kapitaal wordt geïnvesteerd in Nederlandse en Belgische ondernemingen die zich richten op het creëren van een betere toekomst voor mens en samenleving. Het SI3 Fund streeft er niet alleen naar om financieel rendement te genereren, maar wil ook een zo groot mogelijk maatschappelijk rendement realiseren.

Kansengelijkheid als maatstaf voor rendement

Shaping Impact Group wil met het SI3 Fund bijdragen aan een samenleving waarin iedereen, ongeacht afkomst, beperking, leeftijd of sociaaleconomische achtergrond, gelijke kansen krijgt. Zo investeert het fonds in Minite, een onpartijdig recruteringsplatform dat onder andere ijvert voor meer vrouwen in techjobs via het platform HerFuture. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in DuckDuckGoose, een innovatieve oplossing voor het detecteren van nepcontent zoals deepfakes.

Naast financieel rendement, krijgen investeerders ook inzicht in het maatschappelijke rendement van hun bijdrage. Dit maatschappelijke rendement moet minimaal drie keer de waarde zijn van de financiële investering. Voorbeelden hiervan zijn het oplossen van de schuldenproblematiek en het activeren van langdurige zieken.

Steun voor een solidaire samenleving

Jamy Goewie, partner bij Shaping Impact Group, benadrukt het belang van deze investeringen: “Juist nu is het belangrijk om te investeren in een solidaire samenleving waarin niemand achterblijft. Tegelijkertijd is het niet vanzelfsprekend dat hier kapitaal voor wordt vrijgemaakt. Daarom zijn we bijzonder verheugd met de steun van zowel nieuwe als bestaande investeerders.”

“We zijn erg blij dat we SI3 in ons portfolio mogen verwelkomen. SI3 sluit namelijk naadloos aan bij onze impact-first strategie doordat zij zich richten op sociale gelijkheid, één van de grootste uitdagingen wereldwijd. Inclusiviteit bevorderen is dan ook een doel dat SI3 actief nastreeft—een van de kerngebieden waarop wij ons ook richten. Wat deze investering nog betekenisvoller maakt, is dat SI3 zich niet alleen richt op sociale impact in België en Nederland, maar ook zijn sterke punten in technologie en digitale oplossingen inzet om een bredere impact te realiseren in diverse gemeenschappen”, voegt Marije Rhebergen, Director of Impact & Communications bij VP Capital, toe.

Over Shaping Impact Group

Shaping Impact Group voert fundmanagement over drie impact-investeringsfondsen die gericht zijn op positieve maatschappelijke innovatie. Deze fondsen bieden groeikapitaal aan vooruitstrevende sociale ondernemingen die bouwen aan een betere toekomst voor mens en samenleving. Naast fundmanagement voert het team van Shaping Impact Group consulting-opdrachten uit voor stichtingen, particulieren en bedrijven op het gebied van venture filantropie en impact-investeren. Shaping Impact Group heeft kantoren in Den Haag en Brussel en een ervaren team van investment-managers, ondernemers en financieel specialisten.

Gepubliceerd in De Tijd en Trends.